YENİLENDİ III

Kürtler ve dostları bugün de alanlarda: Özgür Basın’dan elinizi çekin!

Özgür Basın’a dönük polis baskını Avrupa kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor. Kürtler ve dostları “Özgür Basın, Kürt halkının ve ezilenlerin sesidir; sesimizin kısılmasına göz yummayacağız” mesajı verdi.

ÖZGÜR BASINA SALDIRILARA KARŞI PROTESTOLAR

Belçika federal polisinin 22-23 Nisan 2024 gecesi Kürt televizyon kanalları Stêrk TV ve Medya Haber stüdyolarına Avrupa Soruşturma Emri adı altında gerçekleştirdiği ve ciddi maddi hasara yol açan ve ekipmanlarına el konulan operasyonuna karşı Avrupa’daki Kürtler ayağa kalktı. Birçok yerde düzenlenen eylemler hafta sonu da devam ediyor.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla gün içerisinde düzenlenen eylemle Özgür Basın’a dönük polis baskını protesto edildi.

Strasbourg Gar önünde Kurdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan protesto eylemine Kürt dostu Fransızlar da katıldı.

“Diktatörler basını susturuyor” , “Faşist Türk devletinin Kurdistan’daki saldırılarını durdurun” pankartlarının açıldığı eylemde Stêrk TV ve Medya Haber TV logolarının yer aldığı ve üzerinde “Özgür Basın’dan elinizi çekin” yazılı dövizler taşındı.

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşan Veli Tekiner, Kürt Basını’na dönük polis baskınının barbarca bir saldırı olduğunu ifade etti. Tekiner, “Bu baskınlar Türk devletinin Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırım saldırısının bir uzantısıdır” diyerek, Fransa ve Belçika’nın kısa vadeli çıkarları için insan haklarını, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü feda ettiğini söyledi.

“Fransa, tarihsel olarak başarısız ve saldırgan bir ortağın taleplerine boyun eğerek yıkıcı bir dış strateji izlemeye devam ediyor. Böylece kendi jeopolitik, güvenlik ve siyasi çıkarlarını ihmal ediyor” diyen Tekiner, şunları ekledi: “Fransız diplomasisi onlarca yıldır Kürtlere, Türk devletiyle çıkar ilişkilerinde pazarlık kozu olarak davranıyor. İnsan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğünü barındırdığını iddia eden Fransa, bu değerleri savunma konusunda acizliğini ortaya koymuştur. Terörle mücadeleden çok uzak olan bu son aramalar ve Kürt militanları hedef alan tüm idari tedbirler, şüpheli ticari ve diplomatik çıkarların yönlendirdiği karanlık bir siyasi gündeme hizmet ediyor ve bariz bir adalet reddini ortaya koyuyor. Fransa'yı, uluslararası itibarına ve kuruluş ilkelerine ciddi şekilde zarar veren bu ciddiyetsiz politikaya derhal son vermeye çağırıyoruz. Siyasi ve derneksel örgütlerin de dayanışmasını istiyoruz.”

HAMBURG

Fransa devletinin talebi özerine Belçika polisi tarafından korsanca basılan ve birçok materyali tahrip edilen Stêrk ve Medya Haber Tv’ye destek ve aynı zamanda Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a işgal saldırısını protesto etmek amacıyla Almanya’nın Hamburg kentinde bir miting düzenlendi. Hamburg DKTM tarafından organize edilen miting, kentin işlek semtlerinden Gansemarkt’ta yapıldı.

Mitingde ilk konuşmayı yapan kadın hakları savunucusu Anja Flach, Kürt televizyonlarına yönelik baskınların hakikatlerin ortaya çıkmaması için yapıldığını söyledi. Baskın sırasında televizyonlara ait birçok materyalin tahrip edildiğini belirten Anja Flach, böylesi bir baskın ile Kürt halkının haber alma hakkının elinden alındığını, bunun kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Televizyonlara yapılan baskın ile eş zamanlı olarak Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na kapsamlı bir saldırı düzenlediğini ifade eden Anja Flach, tüm bu soykırımcı ve işgalci politikalara rağmen Kürt halkının sessiz kalmadığını bundan sonra da yasal ve demokratik haklarını savunmak için sürekli meydanlarda olacaklarını söyledi

Hamburg Sol Parti Milletvekili Norbert Hakbusch ise, baskın ve işgal girişimlerinin sadece Erdoğan rejimine yaradığını dile getirdi. “Erdoğan'ın fantezilerine ve tehditlerine daha ne kadar boyun eğeceksiniz” diye soran Hakbusch, Sol Parti olarak Kürt sorununun siyasal çözümünden yana olduklarını, her zaman Kürt halkının haklı taleplerinin yanında duracaklarını kaydetti.

STOCKHOLM

23 Nisan’da Belçika'da gece saatlerinde Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına yapılan polis baskını, İsveç’in başkenti Stockholm'ün Sergels Torg merkezinde bugün de protesto edildi. Ellerinde “Kürt Basını Susturulamaz” ve “Ellerinizi Kürt Medyasından Çekin” yazılı afişler taşıyan eylemciler, ağızlarını ise siyah bant ile kapattı.

Eylem esnasında okunan bildiride şu ifadeler geçti: "Baskının gerçekleştirilme şekli, TV kanallarına maddi zarar verme ve onları haksız yere kriminalize ederek uluslararası çalışmalarını daha da engellemeye dönüktür. Belçika'daki tüm Kürt örgütleri Belçika yasalarına göre faaliyet göstermektedir ve bu nedenle böyle bir saldırının yasal dayanağı yoktur. Kürt televizyon kanallarına yönelik baskının Kürt Gazetecilik Günü'ne denk gelmesi de ayrı bir önem taşımaktadır. Bu saldırılar, Kürtlerin çıkarlarına yönelik saldırgan tutumuyla bilinen Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ziyareti ile yakından bağlantılıdır. İsveç'teki Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK) olarak, Belçika polisinin basın özgürlüğüne karşı saldırılarını kınıyor, Belçika hükümetini hem ulusal hem de uluslararası yasalara uymaya ve Türkiye'nin politikaları doğrultusunda hukuksuz davranmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Özellikle Kürtlerin haksız yere kriminalize edilmemesi ve Türk hükümetini yatıştırmak için basın özgürlüğünden ödün verilmemesinin sağlanması önemlidir" ifadeleri kullanıldı.

PARİS

Avrupa devletlerinin Kürt halkına ve onun kurumlarına yönelik kriminalizasyonu  Fransa'nın başkenti Paris'te Kurdistanlılar ve dostları tarafından kınandı. Yürüyüşe Fransa Komünist Parti Milletvekili Jean Paul Lecoq, Paris Belediyesi Encümeni Geneviève Gerrigos ve France  Kurdistan Derneği Eşbaşkanı Pascal Tore de katıldı. 

CDK-F ve TJK-F’nin çağrısı ile Republique meydanında bir araya gelen halk, yoğun yağmura rağmen Chatlet meydanına doğru coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş boyunca sık sık "Liberté pour le Kurdistan", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Çerxa Şoreşê marşının okunduğu eylemde bildiriler de dağıtıldı.

Chatlet meydanında Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve konuşmalar yapıldı. 

CDK-F Eşbaşkanı Şahin Polat, eyleme katılan halkı selamladı ve Kürt halkının tek gündeminin “Abdullah Öcalan'a Özgürlük Kürt Halkına Statü” olduğunu vurguladı. Polat devamla, “Uluslararası alana yayılan bu hamlenin yarattığı korku ve panikle TC, bütün ortaklarını harekete geçiriyor ve bizi gündemimizden koparmaya çalışıyor. Ama asla vazgeçmeyeceğiz, Lozan'a tabi kalmayacağız. Abdullah Öcalan’a özgürlük Kurdistan'a statü sağlanana kadar bu direnişimiz devam edecektir. Ne Fransa'da, ne ne Avrupa'da ne de Ortadoğu'da geliştirdiğiniz hiçbir yöntem bizlere geri adım attıramayacaktır. Bundan sonra daha gür bir sesle, daha büyük bir direniş ve azimle mücadeleyi en yükseklere taşıyacağız dedi. 

Eylemden sonra gençler, metro istasyonlarında ve sokaklarda slogan atmaya devam etti. 

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Fransa devletinin Kürt basınına ve halkına dönük baskıları protesto edildi. Kurdistanlılar ve dostlarından oluşan binlerce kişinin Canabiere meydanında bir araya geldiği eylemde Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Erhan Tarhan bir konuşma yaptı. Fransa’nın Kürt basınına ilişkin baskılarını faşizan olarak değerlendiren Tarhan; “Kürt basınına ve Kürt halkına yapılan bu barbarca ve faşizan yaklaşımı kınıyorum. Kürtlerin evlerini, özgür basınımızın stüdyoları dağıttılar. Televizyonlarımızın elektriklerini kestiler, yayın yapmalarına izin vermediler. Hukuksuzca televizyonlarımıza müdahale ettiler. Onlar da biliyor ki bu ne hukuksaldır, ne de insan haklarına uygundur. Biliyorlar ki Özgür Kürt Basını ve Hareketimiz, hiçbir zaman hukuk dışı ve insan haklarına aykırı bir şey yapmamıştır. Tersine Hareketimiz, insanlık için mücadele etmiş, bunun en büyük örneğini DAİŞ barbarlarına karşı vermiştir. Basınımız insanlığı aydınlatıyor, egemen sisteme, insanlık karşıtı sisteme karşı yayın yapıyor” dedi.

“Fransa Kürtlere karşı hukuksuz tutumundan artık vazgeçmelidir” diyen Tarhan, Özgür Basın’ın hakikatleri yansıtmakta ısrarcı olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Kitle hep bir ağızdan, “Hepimiz PKK’liyiz”, “Kürt halkından elinizi çekin” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarını attı.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde yapılan yürüyüşle Türk devletinin işbirlikçi KDP Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları ve Belçika polisinin Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına yaptığı hukuksuz baskın ve kötü muamele protesto edildi.

Kiel DKTM tarafından organize edilen eylemde Defend Kurdistan üyeleri de yer aldı. Defend Kurdistan adına konuşan Jonas H, “Kürt halkına ve kurumlarına yapılan baskı ve saldırılar kabul edilemez. Buna karşı herkes daha duyarlı davranıp Türk devletinin kirli ilişkilerine karşı durma sorumluluğunu üstlenmeli. Avrupa’nın merkezinde Kürt medyasına yönelik baskılar insan haklarına ve Avrupa demokrasisine sığmayan bir hak ihlalidir” dedi.

DKTM Temsilcisi Devrim Dersim ise, Alman devletinin diktatör Erdoğan’ın Kurdistan’a yönelik saldırılarına sessiz kalmasını ve Türk devletiyle olan kirli ilişkilerini kınadı.

Eylemde sık sık “Terörist Türkei”, “Bijî Serok Apo” ve dayanışmayı ifade eden sloganlar atıldı.