Kolombiya İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin “soykırımcı” tutumunu kınayarak, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. İsrail öfklenedi, Hamas memnun.

Kolombiya Devlet Başkanı Çarşamba günü Bogota'da 1 Mayıs vesilesiyle binlerce destekçisine yaptığı konuşmada “Yarın (Perşembe) İsrail Devleti ile diplomatik ilişkiler kesilecek, çünkü soykırımcı bir hükümete, bir başkana sahip” dedi. 

Kolombiya Devlet Başkanı, “Soykırım günlerine, bütün bir halkı yok etme günlerine geri dönemeyiz” diye ekledi.  “Filistin ölürse insanlık ölür” diyen Petro, kalabalıktan yoğun alkış aldı. 

Hamas hareketi sevincini ifade ederek “Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun  halkımızın fedakarlıkları ve haklı davaları için bir zafer olarak gördüğümüz tutumunu büyük bir takdirle karşılıyoruz” açıklamasında bulundu ve diğer Latin Amerika ülkelerini İsrail ile ilişkilerini kesmeye çağırdı.

İsrail ise Gustavo Petro'yu Filistinli İslamcı hareket Hamas'ı “ödüllendirmekle” suçladı, hatta Hamas bu haberi memnuniyetle karşıladı. Gustavo Petro, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarının güneyinde gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşını çeşitli vesilelerle sert bir şekilde eleştirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Gustavo Petro'yu “Yahudi karşıtı” olarak tanımladı. Israel Katz, X'te “Kolombiya Devlet Başkanı Hamas katillerini ve tecavüzcülerini ödüllendireceğine söz verdi ve bugün sözünü tuttu” diye yazdı.

Solcu bir başkan tarafından yönetilen Bolivya ve küçük bir Orta Amerika devleti olan Belize,  Gazze Şeridi'ne saldırması nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini zaten sona erdirmişti. Uzun süredir Filistin davasının ateşli bir destekçisi olan Güney Afrika, Kasım ayı başında İsrail'deki tüm diplomatlarını geri çağırmıştı.