Mars’taki dev bir okyanus büyüklüğünde su vardı

Mars’ta su ve hayatın varlığına ilişkin araştırmalar her geçen gün daha da artarken, kırmızı gezegenin bir dönemler Atlantik’ten daha büyük miktarda su olduğu ortaya çıktı.

Mars’ta su ve hayatın varlığına ilişkin araştırmalar her geçen gün daha da artarken, kırmızı gezegenin bir dönemler Atlantik’ten daha büyük miktarda su olduğu ortaya çıktı. Gezegenin beşte birinin sularla kaplı iken, zamanla bu suların yüzde 87’si uzay boşluklarında kayboldu.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) bağlı bilim insanlarınca yapılan araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre, bir dönemler Mars gezegenini tümüyle kaplayacak şekilde ve ortalama 137 metre derinliğe ulaşacak kadar su bulunuyordu.

Araştırmada, Mars’ta bulunan suyun kıtanın belli bir kesiminde toplandığı ve dev bir okyanus olduğu ve kimi yerlerde derinliğin 1,6 kilometreye kadar ulaştığı anlaşıldı. NASA’lı bilim insanları, Mars’ın jeolojik yapısına dayanarak, söz konusu okyanusun gezegenin kuzey yarımküresinde olduğu tespitine vardılar.

Mars’taki okyanusun gezegenin yüzde 19’luk bir kısmını kapsadığı belirtilen araştırmada, dünya üzerinde yüzde 17’lik bir yüzölçümü olan Atlantik Okyanusu ile kıyaslanabileceği kaydedildi.

Gezegende günümüzden yaklaşık 3,7 milyar yıl öncesine kadar var olduğu ve aşamalı olarak uzaya doğru kaybolan suya ilişkin araştırma ve gözlemler 6 yıl boyunca devam etmişti.

Mars’ın mevsimsel iklim değişimlerinin de incelendiği araştırma boyunca özellkle buzula dönüşmüş halde su kapasitesinin olduğu kutup bölgelerine ağırlık verildi. Araştırmanın yöneticilerinden Michael Mumma, Mars’ta bugüne kadar bilindiğinden çok daha uzun bir süre boyunca su bulunduğunu ve o dönemlerde yaşanabilir bir gezegen olmuş olabileceğinin altını çizdi.

 

Günümüzde kırmızı bir çöl görünümünde olan Mars’taki suyun bir kısmının yer altına sızmış olabileceği de tahmin ediliyor. Araştırmalar önümüzdeki süreçte yer altında biriktiği tahmin edilen su kaynaklarının tespiti için de derinleştirilecek.