'Aynı topraklarda yeniden komşuluklar için'

Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği ( DERADOST) Dersim’de kuruldu. Türkiye ve Kürdistan’da bir ilk olan bu dostluk derneği bölgede yaşayan ve özellikle Dersim’de yaşamış Ermeni ve Kürt Alevilerini yeniden buluşturmayı hedefliyor.

Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği ( DERADOST) Dersim’de kuruldu. Türkiye ve Kürdistan’da bir ilk olan bu dostluk derneği bölgede yaşayan ve özellikle Dersim’de yaşamış Ermeni ve Kürt Alevilerini yeniden buluşturmayı hedefliyor.

Dersimli Alevi-Kızılbaşların, “Ermeni Soykırımı” sırasında Ermeni olan komşu ve kirvelerini ele vermediklerini söyleyen derneğin kurucusu Serkan Sarıataş, Dersim’de yaşayan halkların soykırım sırasında Ermeni halkını koruyup evlerinde sakladıklarını belirtti. Sarıataş, “Bazı bireysel, münferit olaylarda oldu fakat öne çıkarılması gereken taraf bu sönümlemesi gereken cılız taraf değil. Biz dostluğu öne çıkararak Alevi-Kızılbaşlar ve Ermeniler olmak üzere kopmuş ilişkilerimizi, unuttuğumuz dillerimizi yeniden hatırlamak istiyoruz. Birbirimizin sesinin tınısına, ruhuna, yüzüne ve ezgisine dokunmak istiyoruz” dedi.

‘BİZLER İNSANI İNSANLA BULUŞTURMAK ÜZERE YOLA ÇIKIYORUZ’

Dernek çalışmalarında hedef olarak belirledikleri konuları anlatan Sarıataş şöyle dedi: “Ermenilerle ve Dersimlilerin fiziksel olarak cılız olan buluşmalarını daha güçlü bir şekle bürümek istiyoruz. Bunu yalnızca Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında değil, sonraki zamanlarda da karşılıklı ziyaretlerle aşacağımıza inanıyoruz. Henüz yeni bir dernek olmamıza rağmen bunun için bir takım girişimlerimiz var. Halklar arasındaki diyalogu geliştirmek, dedelerimizin komşularının torunlarıyla buluşma arzusunu taşıyoruz.”

Bunun ilk bakışta anlamsızmış gibi görünebileceğine değinen Sarıataş, “Fakat suyunu emdiğimiz toprak, toprağımızdan beslenen damar, damarın dala taşıdığı özsu! O dallar buluşacak. Bu hayali veya fantastik bir arzu değil. Bizler insanı insanla buluşturmak üzere yola çıktık ve buluşturacağız, bundan eminiz” dedi.

‘HAYERENCE (ERMENİCE) DİL KURSU BAŞLATTIK’

Dernek çalışmalarının startını verdiklerini söyleyen Sarıataş, Dersim’de artık konuşulmayan Hayerence (Ermenice) dili kursunu başlattıklarını belirtti. Kısa bir süre sonra da Kırmancki kursunu başlatacaklarını aktaran Sarıataş, Mart ayı içerisinde Dersim’den bazı köy muhtarlarını gezi amaçlı Yerevan’a götüreceklerini, insanların birbirlerini tanımasını, dostluklar, arkadaşlıklar kurmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

“Bu ne bize ne de sahip olduğumuz düşünceye olumsuz katkısı olmaz. Bunlar günümüz için küçük ama gelecek kuşaklar için büyük bir adım olarak tarihe not düşecektir” diye konuştu.

‘DERSİM’DE ALAN ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ’

Nisan ayrı içerisinde Yerevan’da Dersimli yönetmenlerin Dersim konulu filmlerinin ‘Dersim Filmleri Haftası’ adlı etkinlikte gösterileceğini de vurgulayan Sarıataş, ayrıca çalışmalarını daha çok sahaya yönelteceklerini de belirtti.

Arkeologlar, sosyologlar ve etimologların gözetiminde alan çalışması yapacaklarını da dile getiren Sarıataş, “Dersim bu alanda hiç çalışılmamış, ham bir alan. Bizler bu konu üzerinde de yoğunlaşacağız. Bu konuda çalışma yapmak isteyen her kurumla da çalışacağız tabii belli prensipler çerçevesinde. Prensip dedim bu katı algılanmasın, tarafsızlık ilkesi esasına dayalı bir prensipten söz ediyorum. Bunun dışında yayın faaliyetimiz olacak. Onun için gerekli alt ve üstyapıyı ve ekonomisini hazırlıyoruz” dedi.

‘DERSİM’DE AĞIT – 1915 ROMANININ BASIMINI YAPACAĞIZ’

Ermenice yazılan Dersim ile ilgili kitapların Türkçe’ye çevirilerini yaptıklarını aktaran Sarıataş, dernekte dil kursu öğretmeni Diran Lokmagözyan’ın çevirdiği “Dersim’de ağıt – 1915” adlı bir anı romanın basımını yapacaklarını dile getirdi.